Anasayfa / Köpekler / Köpeğim geceleri garip sesler çıkarıyor sebebi ne olabilir?

Köpeğim geceleri garip sesler çıkarıyor sebebi ne olabilir?

Evcil hayvan sahiplenmenin ve ona uzun yıllar boyunca bakmanın zorluğunu biliyoruz. Daha önce hiç evcil hayvan sahibi olmayanlar ise, az buçuk köpek bakmanın zorluğunu tahmin edebilirler. Köpeğimizle gülüp eğleniriz güzel anlar geçiririz ve bütün bu zaman boyunca onun yanında oluruz.

Fakat işler kimi zaman sarpa sarabilir. Köpeğinizde sağlık sorunları baş gösterebilir bu rahatsızlıklar hem fiziki hem de ruhen sizi ve köpeğinizi etkileyebilir çünkü köpekler hassas canlılardır. Bu ırklara göre değişkenlik gösterse de köpekler genel olarak duygularını yoğun olarak yaşayan canlılardır. Aynı zamanda köpekler de insanlar gibi bir takım süreçlerden geçerler. Bu durum köpeğinizi içinde bulunduğu duruma göre ister istemez etkileyecektir.

Köpeğinizi yeni aldıysanız oryantasyon sürecinde zorluk yaşayabilir. Bu gibi farklılıklar ya da zorluklarla karşılaşmak mümkündür. Bunun gibi alışılmadık ya da bizim sosyal hayatımızı etkileyecek problemlerden birisi olan, köpeğin gece ses çıkarması, ya da köpeklerin gece garip sesler çıkarması problemini ele aldık. Gelin hep beraber uykularınızı olumsuz yönde etkileyen köpeğinizin gece çıkardığı o seslerin asıl sebebini öğrenelim.

Köpekler Neden Garip Sesler Çıkarır?

Öncelikle köpeğinizin çıkardığı sesler için genelleme yapmanın yanlış olduğunu belirtelim. Çünkü köpeklerin çıkardığı ses türleri sayesinde bu sır açığa kavuşabilir. Nasıl oluyor? Diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Hemen sadede gelecek olursak köpekler hırlama, iç çekme, ağlama, havlama ve uluma gibi 5 farklı ses çeşidi çıkarabilirler.

Köpeklerin çıkardığı ses türlerine ne kadar haşir neşir olsanız da vücut dilinden anlamadığınız sürece pek bir işe yaramayacaktır. Çünkü köpeğiniz bu seslerden herhangi birini çıkarırken bulunduğu mimik ve davranış hareketleri ile bunu dışarı lanse eder.

Bunun dışında bu problemler için ufak bir ipucunu da köpeğin cinsinden faydalanarak bulabilirsiniz. Şimdi hep beraber yukarıda bahsettiğimiz ses türlerini inceleyerek köpeklerin vücut diline giden bu kilitli kapıyı az da olsa aralayalım.

Havlama

Havlama köpekler arasında çıkarılan en yaygın ses türü diyebiliriz. Duruma göre değişkenlik gösterebilir fakat genel olarak köpeklerin tehlikeli olduğu bir zamandır. Genelde iletişim kurmak yerine uyarı vermeyi tercih ettikleri zaman havlamaya başvururlar. Onun dışında bildirme eylemini de havlayarak yapabilirler. Açken, susuzken ya da şaşırdıkları zaman sahiplerine karşı işaret dili olarak bu şekilde bir iletişim tercih ettikleri de görülmüştür.

İç çekme

Genelde yavru köpekler tarafından çıkarılan bir ses çeşididir. Evde uzun süre vakit geçiren ya da yalnız kalan bazı patili dostlarımızın sıkıldıkları zaman çıkarılan bir sestir. Ya da beslenme esnasında, oyun istedikleri sırada duyulabilir. İç çekme sesinin kaynağını çözebilmek için duruma göre gözlemlemek doğru bir seçenektir.

Uluma

Irklar konusunda sıklık olarak oldukça farklılık gösteren bir davranıştır. Köpekler üzüldükleri zaman ya da uzak mesafelerde kurulan iletişimler için uluma yöntemlerini kullanır bir söylentiye göre kurtlardan gelen bir içgüdü olarak köpeklere de geçen bir davranış olduğu. Son olarak müziğin evrensel olduğunu köpeklerin hüzünlü şarkılarda ulumaları ile bir kez daha kanıtlanacağını hatırlatalım.

Hırlama

Köpekler genellikle kötü bir durumla karşı karşıya gelirlerse hırlama sesi çıkarırlar. Eğer bir ağrısı , acısı varsa köpeğiniz hırlayabilir. Ya da öfkeli, korkmuş bir ruh haline büründüyse en sevdikleri insanlara bile hırlayabilirler.

Köpeğim Gece Neden Garip Sesler Çıkarıyor?

Yukarıda sizlere belirttiğimiz gibi köpeğinizin gece hangi ses türünü çıkardığı önemli bir etmendir. Geceleri garip sesler çıkarmasını tek bir sonuca bağlamak yanlış olur. Altında yatan bir çok sebep olabilir örneğin geceleri ağlıyor ise köpeğinizin ağrısı, acısı olma ihtimali vardır.

Fakat bunun yanında rüya ya da kabus görme ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerekir. Köpeğinizin beden dilini incelemek size problem hakkında ki detayları sağlar bu sayede soruna daha çabuk uşaabilirsiniz. Eğer bütün bunları yapmanıza rağmen sorunu çözemiyorsanız aile hekimimize başvurarak yardım alabilirsiniz.

Hakkında admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir