Anasayfa / Hamsterlar / Hamsterim Sürekli Kafesi Kemiriyor Ne Yapmalıyım?

Hamsterim Sürekli Kafesi Kemiriyor Ne Yapmalıyım?

Öncelikle değinmek istediğim konu beslediğimiz tüylü dostun hamster olduğunu unutmamak. Kemirgen familyasında olduğunu bilmemiz. Yani asıl demek istediğim kemirge eyleminin içgüdüsel olarak yapması. Fakat hasmterin gördüğü her şeyi kemirmesi sağlıklı mı?

Bence değil. Bu sebepten dolayı hamsterin kendi kafesini kemirmesi gibi davranışları önlemek gerekli. Fakat bundan önce sevimli dostumuzun bunu neden yaptığına değinelim. Sonrasında ise bu konuda nasıl önlem alacağımızı ele alalım.

Hamsterlar Neden Her Şeyi Kemiriyor

Hamsterlar her şeyi kemirme potansiyeline sahip yaratıklardır. Fakat bunun elbette bir nedeni vardır şimdi size bu nedenleri sıralayalım. Öncelikle en büyük neden hamsterların doğası gereği dişlerini törpüleme işlemine ihtiyaç duyması. Bizim tabi ki dişlerimiz uzamayı bir noktada bırakıyor fakat hamsterların uzun bir süre uzar. Onlar da dişleri uzadığı için kendisine gerekli olan diş boyutunu saklamak adına etraflarında ki nesneleri kemirirler. Eğer yumuşak besinler tüketiyorlarsa dişlerini tam olarak yontamadıkları için gördüğü her şeyi kemirebilirler.

Hamsterların bir diğer kemirme özelliklerinin sebebi sıkılmaları. Evet yanlış duymadınız hamsterlar da sıkılabilir. Hele ki kafesin içinde iyi vakit geçirebileceği oyuncaklar yoksa.. Kafeslerinin küçük olması da canının sıkılmasına yol açar. Hamsterinizin bunalmaması için siz de ona oyuncaklar alabilirsiniz.

Hamsterinizin kafesi kemirmesi olağan bir davranıştır. Hamsterlar stres yaptıkları zaman da kafesini kemirir. Veya etrafında bulduğu herhangi kemirilmeyecek bir nesneyi. Eğer hamsterinizi yeni aldıysanız oryantasyon sürecinde bu tarz durumlar normaldir. Çünkü hamster ortama henüz alışamadığından dolayı adaptasyon olurken bu tarz davranışlarda bulunabilir.

Hamsterların Kafesi Kemirmesinin Zararları

Hamsteriniz aşırı sert nesneleri de kemireceğinden dolayı önüne geçilmesi gerekir. Eğer çözüm üretilmezse diş problemlerine yol açar. Bu da hasmterinizin canını yakarak dişlerinde enfeksiyona yol açar. Tabi ki sadece dişleri değil hamsterinizin diş etleri de zarar görür. Sonucunda da hamsteriniz ve sizin için veteriner yolu gözükür.

Hamsteriniz sağı solu kemirirken karşılacağınız bir diğer sorun zehirlenmedir. Eğer etrafta gördüğü kimyasal içerikli herhangi nesneyi kemirirse zehirlenir. En basitinden hamsterınıza aldığınız kafesin boyası akar ise farketmeden bunu yutabilir. Bu durum da zehirlenmelere yol açar. Bu zehirlenme olayının önüne geçmek için kafes alırken dikkatli olunmalıdır. Örneğin boyalı kafes almamak ya da metal kafes kullanmamak gibi.

Bir diğer tehlikeli husus ise hamsterin ruhsal sağlığı. Stres konusundan az önce bahsetmiştik ki hayvanlar için önemli bir konudur. Ruh halinin kötü olması da kaçma problemini tetikler. Yani hamsterınıza dikkatli bakmazsanız kafesi dişleriyle aşındıracak ve sonrasında kaçacaktır. Bu sebeple tüylü dostunuzun kafesini günlük olarak kontrol etmekte fayda var.

Hamsterlarda Kemirme Nasıl Önlenir

Hamsterlarda çeşitli olarak kemirme sorununu önüne geçmek mümkün. Bunu yukarıda kısa olarak bilgilendirsek de konuyu biraz daha açmakta fayda var. Hamsterların neden her şeyi kemirdiği konusunda hepimiz bilgi edindik. Fakat bunun önüne nasıl geçilir biraz inceleyelim.

Hamsterinizin kemirmek atalarından gelen bir eylem. Bu yüzden bunun önüne geçmek mümkün değil. Fakat kemirecekse neden eşyalarınızı kemirsin ki? Bu sebepten dolayı ona oyuncak almak çok mantıklı bir tercih olacak. Mesela herhangi bir petshopa giderek hamsterinize oyuncak alabilir ve dişlerini törpüleme işlemlerini oyuncak ile yapabilir.

Oyuncak seçiminde de dikkat etmeniz gereken noktalar var tabi ki. Örneğin kanserojen içeren ya da kolay parçalanacak oyuncaklar almayın. Çünkü bu durum yutma tehlikesini açığa çıkarıyor. Bu yüzden hamsteriniza doğal oyuncaklar alın. Mesela meyve ağacının dalları olabilir bu dalları internetten temin edebilir hatta kendiniz bile bulabilirsiniz.

Eğer oyuncaklarını oynamamayı tercih ediyorsa hamsterinizin enerjisini atması için ona teker alın. Hamster tekeri en yaygın kullanılan oyuncaklardan birisidir. Tüm bunları yapmanıza rağmen dostunuz hala kafesi ya da eşyaları kemiriyorsa son çare bunu deneyin. Tüylü dostunuzun kafesini genişletin. Kafesin içine hamster dekorasyonları alın. Böylece sıkılması geçince hamsteriniz kemirmeyi bırakacak. Kendi oyuncaklarına yönelecektir.

Hakkında admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir