Anasayfa / Tavşanlar / Tavşanım Sürekli Kaşınıyor Ne Yapmalıyım?

Tavşanım Sürekli Kaşınıyor Ne Yapmalıyım?

Tavşanlarda kaşınma sorunu çok sık görülebilen sorunlardan birisi. Ancak küçük tüylü dostunuz cildine zarar veriyor ya da bir yerlerini çiziyorsa o zaman dikkat edilmesi gereken bir sorunun olduğu ortada. Bu yazımızda tavşanım sürekli kaşınıyor problemi hakkındaki detaylara değineceğiz.
Tavşanların kaşınması akarlardan alerjiye varana kadar bir çok dış etkenden dolayı kendini gösterir. Özellikle bu durum ilerdeki yaşamında tavşanın kaşınmasına veya teninde ki çiziklere neden olur. Fakat neyse ki bunlar tedavi edilecek durumlar olduğundan panik yapılmaması gerekir. İşte tavşanlarda kaşıntı sorunun bazı nedenleri;

Tavşanlar Neden Kaşınır?

Her hayvanda olduğu gibi biz fazla görmesek de tavşanlar çok sık kaşınırlar. Genelde bu sorun kürk, deri veya kulak parazitleri yüzünden olur. Aynı zamanda tavşanlarda cilt kuruluğu , alerjiler ya da enfeksiyonlar da tavşanınızda kaşıntıya yol açarak huzursuzluk verir . Nedeni her ne olursa olsun, tavşanının sağlığı ve refahı adına kaşınma sorunuyla ilgilenmeniz gerekir. Tavşanın kaşınma nedenlerine değinecek olursak şu şekilde ele alabiliriz;

Bitler

Tavşan cildinde birçok parazit olabilir bunun nedeni tavşan tüylerinin son derece fazla olup birçok parazitin yaşamasına müsait bir yaradılışta olması. Bu parazitlerden birisi de bitler. Bitler de kendi içinde türlerine ayrıldığından dolayı opsiyonel olarak yaygınlık gösterir.

Tüy Akarları

Tavşanların kürklerinde yaşayan bazı mikroskobik canlılardan biri olan akarlar da kaşınmanın ana nedeni olabilir. Bu canlılar tavşanızı,  beslenmek için ısırarak, kaşınmasına hatta derisinde kabartma, kızarma gibi lezyonlara sebep olan kan emici parazitlerdir.

Tüy akarlarına aynı zamanda “yürüyen kepek” de deniliyor. Bunlar genelde tavşanların yüzeyinde ölü deriyi kurcalarlar. Deri hücrelerini yiyerek tavşanın cildine ciddi zararlar verirler. Tavşanının derisinde uzun bir süre barınıp tedavi edilmediği zaman tüylerinin her yerine bulaşır.

Aynı zamanda yaşadıkları ortama ve diğer tavşanlara yayılma ihtimalini de göz ardı etmemelisiniz.
İşin en kötü yanı da tavşanızı hiç dışarı çıkarmasanız bile eve getirdiğiniz yiyeceklerde, mobilyalarda ya da farklı evcil hayvanlardan parazit bulaşma riski çok yüksektir.

Pireler

Tavşanınızın kaşınmasının bir diğer nedeni de pireler. Birçok kişi kediler köpeklerin pire kapacağını düşünse de tavşanın pire kapacağını düşünmez. Fakat tavşanlar da pire kapabiliyor.

Pireler, tıpkı tüy akarlarına benzer şekilde tavşanları ısıran hatta tavşanların kaşınmasına sebep olan bir diğer unsurdur. Dişi pireler özellikle her gün 50 kadar yumurta bırakır. Bundan dolayı tavşanının üzerinde yalnızca bir ya da iki yetişkin pire görseniz bile muhtemelen yüzlerce yumurta bırakmıştır. Pireler aynı zamanda insanları da ısırır.

Fakat burada dişi pireler, tek besin kaynakları insan kanı olduğu için genellikle canlı yumurta üretmezler fakat böyle olması evcil tavşanların da pire kapmayacağı anlamına gelmiyor. Pirenin nereden bulaştığı konusunda da endişeleriniz varsa evdeki diğer evcil hayvanlar tavşanınıza pire getirmiş olma ihtimalini göz ardı etmemek gerekir.

Çeşitli Alerjiler

Aynı insanlar gibi, tavşanlarında kaşınmalarına neden olan bazı durumlara alerjisi olabilir. Genellikle bu alerjiler çevresel faktörlere bağlı görülür. Beslenme durumuyla hiçbir şekilde ilişiğinin olduğunu düşünülemez. Bundan dolayı tavşanını evde daha rahat hale getirmek için yatak takımlarında, çöp kovalarını yerleştirirken konumlarında ve temizlik malzemelerinde değişiklik yapılmalıdır.

Tavşanlarda Cilt Kuruluğu

Tavşanlarında kaşınmasına sebep olan bir diğer husus ise cilt kuruluğu problemi. Soğuktan kaynaklı olma ihtimali olsa da genelde genetiğe bağlı olarak görülüyor. Özellikle çok düşük neme sahip odalar, tozlu ortamlar, yetersiz beslenme ve aşırı yıkama kuru cilde neden olur. Bu da tavşanınızın haddinden fazla kaşınmasına yol açar.

Tavşanda Kaşıntı Varsa Ne Yapılmalı?

Tavşanda kaşıntı varsa ilk yapmanız gereken mutlaka bir veteriner hekime danışmak. Veteriner hekim burada ilk olarak kaşıntının nedenini teşhis eder. Akabinde de uygun tedavi yöntemini uygular.

Kaşıntının sebebi parazitten kaynaklıysa ya da herhangi bir alerji durumundan kaynaklanıyorsa da burada ilaç tedavisi önermesi olağan bir durum.
Diğer yapılması gerekenler;

-Tavşanın bulunduğu kafesi tavşanın rahatça hareket edebilmesi açısından yeterli alan olacak şekilde tasarlayınız.
-Tavşanın beslenmesine dikkat edin. Özel olarak formüle edilen yemler kullanın.
-Tavşanların diğer evcil hayvanlardan ve tavşanlardan uzun tutun.

Yukarıd aanlattığımız adımlar ile bilinçlendikten sonra tedavi konusunda bilinçli davranırsanız bu sayede tavşanızın kaşınmasını engellemiş olursunuz.

Hakkında admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir