Anasayfa / Hamsterlar / Hamsterim Sürekli Hapşırıyor Ne Yapmalıyım?

Hamsterim Sürekli Hapşırıyor Ne Yapmalıyım?

İsimli konumuzda bahsettiğimiz gibi hamsterlar bizim en hassas dostlarımızdır demiştik. Peki bu hassas dostlarımız hastalanabilir mi? Evet hastalanabilirler fakat hangi hastalıklara yakalanırlar ve ne önlem almak gerekli?

Hamsterim sürekli hapşırıyor ne yapmalıyım gibi soruların cevaplarına açıklık getireceğiz. Tıpkı insanlar gibi hem hassas hem de ciddi olabilecek sağlık sorunları ile karşılalaşabilen hamsterlar bakalım sıkça hangi hastalıklar ile mücadele halindeler.

Küçük sevimli dostlarımı arasında en çok karşılaşılan sağlık sorunu dişlerin aşırı derecede uzamasından kaynaklı sorunlardır. Bu durum ilerleyince tüylü dostunuz ağrıdan dolayı yemek yeme sorunuyla karşılaşır. Hamsteriniz normalde kendi dişlerini ideal raddeye getirmek için sizin aldığınız oyuncaklar ile törpüler. Eğer bunu yapamazsa veteriner hekiminize başvurarak profesyonel bir şekilde yardım alabilirsiniz.

Hamsterlar arasında oldukça çok görülen bir diğer sağlık sorunu ise üst solunum yolu problemi. Yani hamsteriniz hassas olduğu için üşütebilir. Hamsterinizi sağlıklı tutabilmek için onu muhafaza ettiğiniz alanın ortalama olarak 22,5 derece olması gerekiyor.

Eğer belirli bir süre soğuğa maruz kalırsa zatürre hastalığına yakalanma riski artar. Yani hamsterimin burnu akıyor, hamsterimde hırıltı var ,hamsterim titriyor ya da hamsterim hapşırıyor gibi şikayetleriniz varsa bu durumdan şüphe duyarak veterinere gitmeniz tavsiye edilir. Fakat diğer bir tür olan kar beyazı hamster çeşidi diğer ırklara göre biraz daha soğuğa dayanıklıdır.

Hamsterlar için soğuk hava tehdit olduğu gibi sıcak havalar da bir o kadar sorun yaratır. Mesela yazın sıcağında hamsterinizin başına güneş geçmesi ciddi sağlık sorunlarından birisidir. 28-29 derece ve üstü sıcaklıklar hamsteriniz için tehlike arz ediyor.

Bu sebepten dolayı hamsterinizi direkt olarak güneşe maaruz bırakmam yanlış bir davranış olacaktır.Hamsterinizin kafesini iyi havalanan yerlerde de muhafaza etmek mantıklıdır.

Hamsterlarda sıklıkla görülen bir diğer ciddi hastalık ıslak kuyruk isimli ishal hastalığıdır. Genelde bir bakteriden alınan bu hastalık tütlü dostunuzda ishale neden olur ve bulaşması kolay bir hastalık olarak kayıtlara geçmiştir.

Bunlar dışında sık görülen bir diğer hastalık deri kistleridir. Hamsterinizin bedeninde bir yumru fark ederseniz bu deri kisti olabilir. Erken tedavi adına hamsterinizi belirli bir zaman dilimi belirleyip elinizle yoklayarak kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Bir çok insanın başına gelen ve aynı zamanda tütlü dostunuzun da başına gelebilecek bir diğer hastalık diyabet. Tabi ki hamsterınızı kan testine tabi tutarak diyabet teşhisi almak oldukça meşakkatli olacak. Fakat bu durumu anlamanın daha kolay yolları da vardır.

Hamsterlımın diyabet olduğunu nasıl anlarım? Diyorsanız günlük tükettiği su miktarına bakarak bu konuda fikir sahibi olmanın mümkün olduğunu size belirtebilirim.
Hamsterınızın su tüketimi miktarında bir artış varsa ve bu uzun süre kendini tekrarlıyorsa bu konuda mutlaka veterinere danışılması gerekir.

Bu küçük tüylü dostlar genelde vestibuler sistem problemlerine karşın kırılganlar. Bütün memelerilerde olan bu vücudunu kendi dengesini koruması olayı hamsterınız için zayıftır. Eğer hamsterim çarkından düşüyor, hamsterim yürürken düşüyor gibi sorunlarınız varsa profesyonel bir destek almanız gerektiğini belirtelim.

Tabi ki bu tarz denge sorunlarının altında yatan başka nedenler de olabilir örneğin tümör de hamsteriniz için vücutta dengesizlik sağlayan bir hastalıktır. Bu sebeple önce bunun tespiti yapılmalı akabinde ona göre tedavi uygulanmalıdır.

Hamsterlara bulaşabilme potansiyeli olan bir diğer hastalık ise parazitler. Bu sorunu köpeklerde de belirtmiştik ki parazitler hamsterlarda da alerjik reaksiyonlara sebebiyet veriyor. Bu durumun öncesinde uyuz ve pire bulaşma potansiyeli de maalesef var. Bunu anlamanın da yolları vardır.

Örneğin hamsterim kendini sürekli kaşıyor diyorsanız , pire ya da parazit için bir bakmanızda fayda var. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kitle için kontrol sağlarken deride oluşan kabarcıklara , kızarıklıklara karşı da dikkatle gözlemlemek gerekir.

Hamsterimin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bu durumu aslında yukarıda anlattık fakat daha da detaylandıracak olursak şöyle anlatalım hamsterinizin süreli hareket halinde olması onun sağlıklı olduğunun habercisidir. Ya da aldığınız oyuncakları kemiriyor, onlarla oynuyor , çarkta dönüyor ve iştahı iyiyse korkulacak bir durum olmadığını belirtmek isterim.

Hakkında admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir