Anasayfa / Köpekler / Kedi ve Köpeklerde Intervertebral Disk Fıtığı IVDD (Disk Kayması)

Kedi ve Köpeklerde Intervertebral Disk Fıtığı IVDD (Disk Kayması)

Intervertebral disk fıtığı diğer adıyla disk kayması kedi ve köpeklerde çok yaygın olarak görülen omurga rahatsızlıklarından birisidir. Kedilerde köpeklere oranla daha az görülür. Fakat her iki evcil hayvan içinde kedi ve köpeklerde ıntervertebral disk fıtığı IVDD tehlikelidir.

Bu hastalıkların tedavisi için mutlaka veteriner kontrolünde olması gerekir. Veteriner kontrolünden sonra kedilerde köpeklerde tespit edilen ıntervertebral disk fıtığı ameliyat ile giderilmektedir. Hastalığın belirlenmesinde ekipmanlar kullanılır.

İntervertebral diskler, omuriliğin ortasında bulunur. Bu bölgede bulunan kıkırdakların oturduğu bölümdür. Dış kısmı sert dokulardan oluşur merkez kısmı ise jele benzer bir kıvamdadır. Omurilikte vertebra adı verilen kemiklerin hareket etmesini sağlar.

Kedi köpeklerde bu diskler yırtılmaya, parçalanmaya müsaittir. Bunun nedeni hassas bir yapıda olmasıdır. Bu bölgede herhangi bir sorun oluştuğu zaman dış yüzey omuriliğe geçebilir. Omuriliğe veya sinir köklerine baskı yaparak ağrıya, sinir hasarına hatta felce neden olabilir.

Kedi ve Köpeklerde Intervertebral Disk Fıtığı IVDD (Disk Kayması) Nedir Ve Nedenleri Nelerdir?

IVVD kedi ve köpeklerde görülen omurilik rahatsızlıklarından birisidir. Evcil hayvanların omurgalarının arasında jelatimsi bir madde bulunur.  Bu jelatimsi maddeye intervertebral disk adı verilir. Sağlıklı köpek ve kedilerde amörtisör görevi görür.

Disk kayması yaşandığı zaman bu koruyucu diskler fıtıklaştıktan sonra şişkinliğe, omuriliklerin sıkışmasına daha şiddetli ağrılara neden olur.

Rahatsızlığın ortaya çıkmasına bağlı olarak omurilik sertleşebilir ve kireçlenebilmektedir. Köpek ve kedilerin sinir uyarılarına baskı yaparak IVDD ortaya çıkmasına neden olur.

Kedi ve köpeklerin anatomik yapıları insandan farklıdır. Hayvanın yaşamı süresinde intervertebral diskler esneklik sağlar.

Bu disklerin zarar görmesi çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır. Diskin merkez kısmını oluşturan jelatinimsi sıvı zarar görebilir.

Bunun dışında Annulus fibrosus adı verilen jelatinimsi yapı yavaş yavaş zayıflayabilir. Bu zayıflama sonucu omuriliği sıkıştırmak için kemikler omurilik kanalına doğru çıkıntı yapar.

Kedi Ve Köpeklerde Intervertebral Disk Fıtığı IVDD (Disk Kayması) Belirtileri Ve Tedavisi Nelerdir?

Intervertebral disk fıtığı (IVDD) belirtileri disk hastalığının tipine göre değişir, Tip 1 disk hastalığı yaşayan köpekler genelde 3-4 yaşlarında olur. Kısa bacaklı ırklar olup şiddetli boyun ve sırt ağrısı yaşarlar.

Evcil hayvanlar boyunlarını bükerek yürürken, başlarını kaldırmayı reddederler. Bu rahatsızlığa sahip olan hayvanların boyunlarını okşama sonucu ani tepki gösterirler. Bir diğer örnek de kedi ve köpeklerin kambur şekilde yürümesidir. Karınları okşandığı zaman ani bir tepki gösterirler.

Tip II disk hastalığı yaşayan köpekler daha yaşlı (8-12) yaş aralığına sahip köpeklerdir. Hafif sırt ağrısı şikayetleri ve uzuvlarında yaşanan sorunlar nedeniyle belirti gösterirler. Bu hastalığın riski Tip 1’e göre daha farklıdır. Bunun nedeni yaş aralığıdır.

Özellikle bu yaş aralığındaki köpek ya da kedilerin kemikleri ne kadar çok gelişirse gelişsin. Bazı ırklarda diğer organların gelişimlerinin durmasından dolayı ölümcül sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

 Kedi ve Köpeklerde Intervertebral Disk Fıtığı IVDD (Disk Kayması) Ameliyat Prosedürleri Adım Adım

Kedi ve köpeklerde ameliyat prosedürleri adım adım ele alacak olursak şunlara ulaşırız;

  • IVDD kedilerde köpeklere oranla daha az görülür.
  • Köpeklerde disk fıtığı yaşandığı zaman ameliyat gerekir. Kedilerde fiziki tedavi ile bu hastalık düzeltilebilir.
  • Belirleme aşaması için kedi ve köpeklerde IVDD tespiti için MR çekilir.
  • İlk önce IVDD’nin omuriliğe baskı yapan kısmı çıkarılması için omurilikte bir delik açılır.
  • Burada ki disk düzeltilerek tekrardan yerine takılır.
  • Ardından açılan delik tamir edilerek kedi ya da köpeklerin daha rahat hareket etmesini sağlar.
  • Bu süreçte kedi ve köpeklerde yürüme bantlarında fiziki destek sağlanır.
  • Ameliyat sonrası düzelme 4 ile 7 hafta arasında değişiklik gösterir.
  • Ameliyat sonrası düzelme aşamasını seyrederek görebilirsiniz.
  • Kedi ya da köpeklerin yürüme ve duruş pozisyonlarını izleyerek ameliyatın başarılı olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Kedi ve Köpeklerde Intervertebral Disk Fıtığı
Kedi ve Köpeklerde Intervertebral Disk Fıtığı

Kedi ve Köpeklerde Intervertebral Disk Fıtığı IVDD (Disk Kayması) Ameliyatsız Alternatifleri

Kedilerde IVDD köpeklere göre daha az görülür. Bunun nedeni kedilerin esnek bir yapıya  sahip olmasıdır. Köpeklerde görülen disk fıtığı daha risklidir. Köpeklerde ameliyat gerekirken kedilerde ise fiziki tedavi yeterli olacaktır.

Bu gibi durumlarda arka bacaklarında zayıflık ya da felç olan 3 köpekten 2’si için etkilenen uzuvlarda iyi bir his yaşanması durumunda ameliyatsız bir şekilde iyileşme sağlayacaktır.

Bununla beraber bu köpeklerin iyileşmesi daha uzun zaman alabilir. Ameliyatsız şekilde düzelmesi beklenen köpeklerin 4 ile 6 hafta arasında iyileşme süreci izlenmesi gerekir.

Bu süreçte düzelen köpeklerde sallanma gibi durumlar görülür. Ne yazık ki bu şekilde iyileşen köpeklerde ikinci bir disk vakası görülebilir.

Kedi ve Köpeklerde Intervertebral Disk Fıtığı IVDD (Disk Kayması) Ameliyatı Yararları

Kedi ve köpeklerde IVDD sorunu cerrahi müdahalelerle düzelebilir. Ameliyat sonrası yararları kedi ve köpeklerinizin gelişim düzeylerine, yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Her cins köpek ve kedide farklılık gösteren bu veriler genel olarak ele alacak olursak şu şekildedir;

  • Köpeklerde görülen disk fıtığı yapılan cerrahi müdahale ile giderilebilir.
  • Disk fıtığı ameliyatı sonrası yürüme ve duruş bozukluğu giderilir.
  • Ameliyat sonrası kedi ve köpeklerin ağrı yaşamasının önüne geçilir.
  • Kedi ve köpeklerde TİP 1 veya TİP II disk hastalığı erken teşhis edilerek ameliyat edilirse sağlığına daha çabuk kavuşabilir.
  • Ciddi nörolojik belirtilerin önüne geçebilir.
  • Köpeğin beslenme düzeyi iyileşerek daha sağlıklı hale gelecektir.

 Kedi ve Köpeklerde Intervertebral Disk Fıtığı IVDD (Disk Kayması) Ameliyatı Zararları

Kedi ve köpeklerde IVDD hastalığı cerrahi müdahale sonucu zararlı durumlarda görülebilmektedir. Bunun nedeni kedi ve köpeklerin ırkına bağlıdır. Buna bağlı olarak IVDD ameliyatı zararları da şu şekildedir;

  • Semptomların durumuna göre 1 ile 3 arası iyileşme süreci daha hızlı olsa da 5. Derece semptomlarda iyileşme süreci daha azdır. 5. Derece semptomda IVDD zamanla kötüleşir. Ameliyat sonrasında iyileşme belirtileri görülmez.
  • IVDD ameliyatı kedi ve köpeğin fiziksel gelişimine ve yaşına uygun değilse çeşitli riskler taşıyabilir.

Hakkında admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir