Anasayfa / Tavşanlar / Tavşanın Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır, Tavşanım Üşüyor Ne Yapmalıyım?

Tavşanın Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır, Tavşanım Üşüyor Ne Yapmalıyım?

Bildiğiniz gibi evde bir çok hayvan beslenebilir. Kedi, köpek, kuş, hamster gibi canlılardan birisini hepimiz beslemişizdir. Fakat bunun yanında tavşan da oldukça sık beslenen bir canlı. Evimizde beslemekten keyif aldığımız tavşanlar çok narin canlılar.

Bu sebepten dolayı dış etkilere karşı da bir o kadar hassaslar. Bu bahsettiğimiz tavşanınız için tehlike arz edebilecek bir diğer dış etmen mevsimler. Mevsimlerden hangisi? dediğinizi duyar gibiyiz. Tavşanları etkileyen baş faktör olan kış ayı tabii ki. Bunun sebebi ise bu kırılgan canlıların ısı konusunda problem yaşıyor olma ihtimali.

Tavşan sahipleri olarak bu konuda bilinçli olmak gerekiyor. Tavşanınızın üşüdüğünü anlamak için bir kaç yöntem var. Bu yöntemler tavşanınızın yaşamını etkiliyor. Peki tavşanın üşüdüğü nasıl anlaşılır? işte sizler için derlediklerimiz.

Tavşanın Hareketleri

Genellikle bu sessiz ve sevimli dostlarımız üşüdükleri zaman davranış konusunda değişiklik yaşarlar. Bu anormal davranışlara örnek verecek olursak titreme başta gelebilir. Onun dışında tavşanınız sürekli kıyıya köşeye saklanıyor ise üşüyor olabilir.

Tavşanınız rüzgardan, soğuktan ya da kardan korunmak için köşeye sinebilir. Tabi ki belirttiğimiz hareketleri yapıyor ise yüzde yüz üşüyor anlamına gelmez. Çünkü normalde de hareketli bir tavşan değilse bunları üşümediği zaman da yapar. Fakat tamamen tavşanın üşüyüp üşümediği nasıl anlaşılır? derseniz devamını inceleyelim. Bu konuyu anlamak adına elbette bir kaç yol daha bulunuyor.

Mesela tavşanınızın hareketleri konusundan biraz daha söz edecek olursak uyuşukluk diyebiliriz. Yani normalde hareketli olan tavşan birden bire hareket edemez bir hale büründüyse üşüyor olabilme ihtimali yüksek.

Tavşanın Vücut Isısı

Tavşanların vücutlarının sıcaklık dengesi 37 ila 40 derece arasında değişiklik gösterir. Tabi bunu anlamak bazen mümkün olmasa da size vereceğimiz bir kaç teknik ile anlayabilirsiniz.

Mesela tüyler yüzünden tavşanınıza dokunduğunuz zaman vücut ısısını anlamak imkansız hale gelebilir. Fakat tavşanınızın burnu tüysüz olan nadir organlardan birisi. Bunun için tavşanınızın burnunu ve patilerinin alt kısmına dokunarak anlayabilirsiniz.

Tavşanın Üşüdüğü Nasıl Anlaşılıyor?
Tavşanın Üşüdüğü Nasıl Anlaşılıyor?

Tavşanınızın Yaşam Alanı

Tavşanlar yukarıda bahsettiğimiz üzere soğuk olan ortamlara alışık değillerdir. Bu sebepten dolayı onları sıcak bir ortamda barındırmak gerekir. Bunu da yapmak için tavşan kafesi ya da tavşan evinizin tabanına talaş dökebilirsiniz.

Diğer bir yol ise yaşam alanı konusunda kuru yaprak kullanmak. Tavşanınızın yaşam alanına bunları koyarsanız sokularak kendini ısıtabilir. Kuru yaprak ya da talaş temin edilemediği takdirde , kumaş koymak mantıklı olabilir.

Tavşanınızın yaşam alanına minik bir ev yapmak da bu fikirler arasında. Örneğin tavşanınız için bir yaşam alanı yaptınız. Bu yaşam alanının içine tavşanınızın üşüdüğü zaman girebileceği küçük bir alan daha inşa edin. Bu inşa ettiğiniz alanın içine kuru yapraklar koyun. Kumaş da koyabilirsiniz çünkü kumaşlar ısıtma konusunda büyük fayda sağlar. Bu sayede üşüyen tavşan kendini ısıtmak için bu minik yapıya girerek orada kendini muhafaza edebilir.

Tavşanınızın yaşam alanı pek de iç açıcı olmayabilir. Tavşanınıza bir yaşam alanı yapabilirsiniz. Karton kutu ya da açık bir alanda yetişen tavşanların üşüme olasılığı daha yüksektir.

Tavşanım Isınmıyor

Eğer yukarıda verdiğimiz ipuçlarını uygulamanıza rağmen tavşanınız üşüyor ise ortada bir sorun olabilir. Nasıl bir sorun diyecek olursanız tavşanınız soğuk algınlığı ya da herhangi bir hastalıkla mücadele ediyor olabilir.

Bunu tavşan sahipleri pek anlamasa da ortada bir sorun olduğunu anlamak olağan. Bu yüzden eğer tavşanınızın üşüdüğünü titrediğini bir yerlere sürekli saklandığını uyuşuk bir şekilde gezdiğini görürseniz, vakit kaybetmeden veterinere gitmelisiniz.

Tavşanlara Bulaşabilen Hastalıklar

Tavşanınız eğer üşüyorsa hastalık bulaşmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden tavşanınızı tanımak bu konuda çok önemli bir detaydır. Tavşanınızı tanırsanız günlük hareketlerini neler yapacağını ve neler yapmayacağını kestirmek kolay olur. Peki tavşanlara hangi hastalıklar bulaşır? Öncelik olarak fazla büyüyen dişler.

Tavşanların zaten genel olarak dişleri ömürleri boyunca uzamaktadır. Eğer tavşanınız dişlerini bir şeyleri kemirerek törpülemezse kendi cildine ya da diline zarar verir. İştah konusunda da sorun yaşatır ve tavşanınız diş ağrısından yemek yiyemez.

Ek olarak Pastörelloz hastalığı tavşanlara bakteriyel enfeksiyon olarak bulaşır. Bu hastalık da tavşanınızda titreme, hapşurma, gözlerde kızarıklık gibi belirtilere neden olur. Ek olarak tavşanınızın vücudunda topak topak lezyonlar oluşabilir.

Hakkında admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir